Εξαγωγικές προοπτικές στα κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης!

Εξαγωγικές προοπτικές στα κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης!

Τα ελληνικά κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης μπορεί στην εγχώρια αγορά να ακολουθούν πτωτική πορεία ωστόσο, η ζήτησή τους στο εξωτερικό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ιδιαίτερα ενισχυμένες και μεγάλες προοπτικές εξαγωγικής ανάπτυξης . Διευρυμένες είναι οι πωλήσεις των ανάλογων προϊόντων ζύμης  σεχώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Γερμανία, η  Ελβετία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αγορές όπου εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, εκεί δηλαδή όπου ο απόδημος ελληνισμός είναι πολύ μεγάλος. Κινητήριοι μοχλοί της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η αναζήτηση πρωτότυπων και εξωτικών γεύσεων, οι ανταγωνιστικές τιμές τους και η αυξημένη απήχησή τους στην ελληνική ομογένεια.
Πιο συγκεκριμένα  ο Καναδάς,  είναι η αγορά με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς εμφανίζει αύξηση εισαγωγών στα συγκεκριμένα προϊόντα  50% τα τρία τελευταία χρόνια, από 1,9 εκ. δολάρια Καναδά το 2010 σε 3 εκ. το 2012. Πέρα από την μεγάλη ομογενειακή κοινότητα, τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, την αυθεντική τους γεύση, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, καθώς οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων πραγματοποιούνται σε χαμηλότερες τιμές. Τα εν λόγω προϊόντα, έχουν καταφέρει να έχουν σταθερή παρουσία  σε έθνικ μαγαζιά, σε μεγάλες καναδικές αλυσίδες σουπερ μάρκετ, ενώ τοποθετούνται και σε καταστήματα delicatessen.
Υψηλές προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών εμφανίζει και ο υποκλάδος των έτοιμων κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας. Η διευκόλυνση στην καθημερινότητα αλλά και η αύξηση των καταναλωτών που ζουν μόνοι, επιδρούν θετικά στη ζήτηση ανάλογων προϊόντων.
Συνεπώς, η αγορά των κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, αντιστέκεται στην οικονομική ύφεση με ενίσχυση των εξαγωγών στις χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.  Λαμβάνοντας κανείς υπόψη και τον σύγχρονο τρόπο ζωής που γίνεται όλο και πιο έντονος και απαιτητικός, δεν είναι δύσκολο να προδιαγράψει την αυξανόμενη εξαγωγική ζήτηση και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.
Πηγές: www.ellinikigeorgia.gr , www.inr.gr , www.newsbeast.gr